Satelliet

Satelliet Televisie en Radio is iets waar ik al lange tijd gebruik van maak en waar ik nog steeds graag mee bezig ben. Ik ben ook van mening dat het kijken naar Satelliet Televisie op dit moment de beste beeldkwaliteit geeft bij digitale televisie. Dit is in mijn ogen puur een verhaal de hoeveelheid data welke doorgezonden wordt naar de ontvanger, wat op zijn beurt weer afhankelijk is van het medium waarover het verstuurd wordt.

Zelf ben ik ooit begonnen met een vrij eenvoudige analoge Pace satelliet tuner voor de ontvangst van Satelliet Televisie via de Astra Satelliet op 19,2 graden oost. Met de opkomst van digitale satelliet televisie ben ik overgestapt naar een eenvoudige digitale ontvanger van een onbekend merk met een zogenaamde "Common Interface" aansluiting. Hierin zat een voor die tijd bekende Aston SECA module met een smartcard. Deze smartcards waren met niet al te veel moeite toen zelf te programmeren, hiermee heb ik veel dingen geleerd en is een groot deel van mijn programeerkennis van PIC en Atmel processoren vandaan gekomen. Smartcards bleken veel ruimer toepasbaar dan alleen in een module van een ontvanger.

Deze ontvanger heb ik niet heel lang gebruikt want al snel werd mij duidelijk dat de ontvanger die ik op dat moment had, heel erg beperkt was. Na goed rondkijken en lezen op diverse plaatsen op internet is mijn keuze hierna gevallen op de Humax IRCI-5400. Deze ontvanger was voorzien van betere hardware en was vooral een stuk sneller. Omdat er ook voor de Humax op verschillende plaatsen kant en klaar gesorteerde zenderlijsten van internet te halen waren, was deze ook erg makkelijk in het gebruik. Al snel werd mijn schotel voorzien van een tweede LNB welke gericht was op de Hotbird satelliet op 13,0 graden oost.

Vanuit mijn achtergrond met computers en netwerken ben ik vanaf het begin erg geintereseerd geweest in de eerste Dreambox de DM7000. Keer op keer werd de introductie ervan uitgesteld en was het opnieuw wachten totdat het apparaat ook te koop was. Op een gegeven moment werd bekend dat de eerste Dreamboxen mondjesmaat geleverd gingen worden in nederland, niet veel later had ik een dealer van Dream-Multimedia gevonden redelijk in de buurt. Al snel was mijn eerste Dreambox, bij Deco Satellite in Wehl, gereserveerd en ben ik deze op gaan halen. Hiermee had ik een van de allereerste Dreamboxen in Nederland.

Eerste ontwikkeling

Met de komst van HD zenders op DVB-S2 werden steeds meer zenders niet zichtbaar op de Dreambox DM7000 welke alleen met MPEG2 en DVB-S overweg kon. Hiermee begon mijn zoektocht naar een opvolger voor mijn oude trouwe DM7000 met het blauwe schermpje. Zo keek ik naar prijs, interne hardware, aanwezigheid van bepaalde aansluitingen en een schermpje op de voorkant van het apparaat. Al snel bleek dat de apparaten van Dream-Multimedia welke hieraan voldeden erg veel hoger in prijs lagen dan de andere apparaten met veelal betere hardware specificaties. Hierdoor is mijn keuze gevallen op de Xtrend ET9000 ontvanger welke ik op de fiets bij Cardwriter heb opgehaald.

Met de komst van HbbTV naar de huidige generatie satelliet ontvangers is ook de weg vrij voor interactieve televisie op satellliet ontvangers. Dit was het enige punt in mijn ogen waarop een digitale kabeltelevisie nog altijd een streepje voor had. Maar dit is niet langer.